İçindekiler
Ankara adli sicil sildirme işlemleri için merkez konumundadır. Çünkü sabıka kaydını sildirme, düzenleme veya arşive kaldırılması için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekir. Adli sicil kaydı, kişilerin cezai ya da güvenlik tedbirleri konusunda geçmişlerinde mevcut mahkumiyetleri ile ilgili olarak bilgilerin yer aldığı kayıtlar olup bu kayıtlardaki bilgilerin sildirilmesi 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince mümkündür. Adli sicil kayıtlarının sildirilebilmesi için kişinin Ankara Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekmektedir. Kişiler bu başvuruda bulunurlarken gerekli tüm bilgi ve belgeleri kuruma ibraz etmelilerdir. Eksik bilgi ve belge ile yapılan başvuru sonucunda başvuru reddedilecek ve süreç gereksiz yere uzayacaktır.
Kişilerin adli sicil kayıtlarını sildirmek için yapacakları başvurularda profesyonel ve alanında uzman kişilerden yardım almaları, hem sürecin sağlıklı işletilmesinde hem de olabildiğince kısa sürede sicil kayıtlarının sildirilmesinde önem arz etmektedir. Adli sicil kayıtları idarece kendiliğinden silinmemekte olup, kişilerin idareyi bu yönde harekete geçirmeleri için Ankara Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü’ne ibraz edecekleri başvuru dilekçelerinin özenle hazırlanması gerekmektedir. Ankara adli sicil sildirme işlemleri için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Ankara Adli Sicil Sildirme İşlemleri İçin Gerekli Belgeler
Adli sicil kaydı veya adli sicil arşiv kaydı sildirmek isteyen kişilerin Ankara Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü’ne başvuruda bulunurken kuruma ibraz etmeleri gereken bir takım belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler tamamlanmadan yapılacak başvurular kurum tarafından dikkate alınmamaktadır. Adli sicil kaydı veya adli sicil arşiv kaydının sildirilmesi için gerekli belgeler;
- Adli sicil kaydı sildirme dilekçesi,
- Kimlik fotokopisi,
- Cezanın infaz edildiğine dair Uyap’tan yahut haricen alınmış evrak
Bu belgelerden en önemlisi adli sicil sildirme dilekçesidir. Adli sicil sildirme dilekçesi hazırlanırken kişinin sildirmek istediği kayıtlar ayrıntılı bir şekilde belirtilmeli, kişinin adli sicil ve adli sicil arşiv kaydında sildirmek için gerekli şartları taşıdığı maddeler halinde açık bir şekilde belirtilmelidir. Kişinin şartlara haiz olduğuna ilişkin bilgileri dilekçesinde sunması önem arz etmektedir. Aksi takdirde kurum bu belgeleri kendi toplamaya çalışacak ve süreç oldukça uzayacaktır. Bazı hallerde ise eksik bilgi içeren dilekçeler kurum tarafından direkt olarak reddedilmektedir. Uygulamada genellikle de dilekçelerin red olması ile karşılaşılmaktadır.
Ankara Adli Sicil Sildirme işlemleri Başvuru Süresi
Kişilerin adli sicil kayıtlarını ve adli sicil arşiv kayıtlarının silinmesi için başvuru yapabilmek için bazı süre şartlarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı sildirme işlemlerinin süresi farklı olup, kaydın türüne göre de başvuru süresinde farklılıklar mevcuttur. Adli Sicil Kanunu’nun 9. ve 12. Maddelerinde yer alan düzenlemelere göre başvuru yapabilmek için geçmesi gereken süreler şöyledir;
Adli sicil kayıtları için;
- Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması ile silinir.
- Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlıktan yararlanma ile silinir.
- Ceza zamanaşımının dolması ile silinir.
- Genel af, Hallerinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinir ve arşiv kaydına aktarılır.
- Adlî sicil bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine tamamen silinir.
Adli sicil arşiv kayıtları için;
- İlgilinin ölümü üzerine adli sicil kayıtları silinir.
- Anayasanın 76. maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren buna ilişkin adli sicil kayıtları silinir.
- Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla onbeş yıl geçmesiyle adli sicil kayıtları silinir.
- Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle adli sicil kayıtları silinir.
- Diğer mahkumiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, tamamen silinir.
- Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
- Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinmektedir.
- Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kayıtlar, infazının tamamlanmasıyla tamamen silinir.
Bu süre koşullarını sağlayan kişilerin adli sicil veya adli sicil arşiv kaydının silinmesi için Ankara Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü’ne başvurmalarının ardından, 1 ila 2 aylık süre içerisinde arşiv kaydının silinmesi gerekse de bu süre genellikle idarenin yoğunluğuna göre de artıp azalmaktadır. Pek tabi bu süreler kişilerin alanında uzman kişilerden yardım almaları ile birlikte kısaltılabilir.