adli sicil kaydi

Adli Sicil Kaydı Nedir?

Adli sicil kaydı, kişiler hakkında mahkemelerce verilen mahkumiyete ilişkin cezalar ile güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgilerin tutulduğu bir veri tabanıdır. Kayıtları Ankara’da bulunan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün sisteminde kayıt altında tutulmaktadır. Bu kayıtlar genellikle kamu kurumlarına girişlerde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmalarında incelenmekte veya özel sektörde işe girişlerde işverenler tarafından talep edilmektedir. Adli sicil kaydı, adli sabıkaların belgelenmesi ve güvenilir bir şekilde kayıt ve saklanması amacıyla kurulan sistemdir. Bir kimsenin önceden bir suçtan mahkum olup olmadığının bilinmesi ve bu durumun tekrara ilişkin hükümlerin uygulanmasını gerektirip, gerektirmeyeceğine, ceza hukuku açısından büyük önem taşıdığı gibi, bazı kanun hükümleri nedeniyle, bir çok hallerde de fayda ve kolaylıklar sağlamaktadır.

Kişinin adli sicil kaydının olması kamu kurumlarında ve özel sektörde işe girişlerde çoğu zaman sorun yaratmaktadır. Kurumlar ve işverenler tarafından genellikle adli sicil kaydı mevcut olmayan kişiler tercih edilmektedir. adli sicil kaydınız var ve bu yönde tedirginlik yaşıyorsanız, bir an önce adli sicil kayıtlarınızı sildirmek için ilgili kuruma başvuruda bulunmanız gerekmektedir. pek tabi bu sildirme işlemi için belli şartların oluşması gerekmektedir. adli sicil kaydı sildirme başvurularında bulunan kişilerin bir dilekçe düzenlemesi ve bir takım bilgi ve belgeleri kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir. zor bir süreç olduğu için sildirme işlemlerinde uzman bir avukat yardımı almak başvurunuzda sorunsuz ve en kısa sürede sonuç almanızı sağlayacaktır.

Türkiye’de Adli Sicil Tarihi

Adli sicil Türkiye’de ilk defa 1. Dünya Savaşı sırasında, 25 Nisan 1333 (1917) tarihli Sicil-i Adli Nizamnamesi ile kurulmuş daha sonra 6 Eylül 1944 tarihli ve 4664 sayılı Adli Sicil Kanunu çıkarılmıştır. Bu kanun hükümlerine göre, merkezi ve diğeri de yerel olmak üzere iki tür sicil mevcut idi. Merkezi adli Sicil, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Umum Müdürlüğüne bağlı Adli Sicil Müdürlüğünce, yerel adli sicil de, hükümlülerin doğdukları veya nüfusunda kayıtlı bulundukları yerin Cumhuriyet Savcılığınca tutulur.

4664 sayılı Kanunun 44 yıllık uygulaması sırasında bazı kanuni boşlukların kendisini göstermesi üzerine 29 Kasım 1990 gün ve 20710 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3682 Sayılı Adli Sicil Kanunu yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. 3682 Sayılı Adli Sicil Kanununun 8. maddesi, 11.01.2003 gün ve 24990 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4778 sayılı kanunla değiştirilmiştir.  En son 25/5/2005 tarihli, 5352 Adli Sicil Kanunu 1/6/2005 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sabıka Kaydı Nedir?

Adli sicil kaydının diğer adı sabıka kaydıdır. Halk arasında sabıka kaydı olarak bilinir. Sabıka kaydında, kişi hakkında işlemiş olduğu suçlardan dolayı verilmiş cezalar ve güvenlik tedbirleri mevcut bulunmaktadır. Sabıka kaydındaki bilgiler otomatik mahkeme kararlarının kesinleşmesi ile birlikte otomatik olarak sisteme işlenmektedir. Sabıka kayıtları genellikle kişilerin iş başvuru yapması ile birlikte işverenler tarafından istenmektedir. Bununla birlikte devlet memurluğunu kazanan kişilerin de güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması aşamalarında sabıka kayıtlarına bakılmaktadır.

Sabıka kayıtlarının işe girişlerde kişiler için bir sorun teşkil etmesinin önüne geçmek için, belli şartların oluşması halinde sabıka kaydı sildirme başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Kişilerin sildirme işlemlerini gerçekleştirmemesi durumunda bahsedildiği üzere birçok problemle karşılaşmaları gündeme gelebilmektedir. Sabıka kayıtlarını sildirmek için yapılacak olan başvurular Ankara’da bulunan Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğündeki Merkezi’ne yapılması gerekmektedir.  Bu hususun kişilerin gelecek hayatları için önem arz etmesinden dolayı sabıka kaydı sildirme sürecinin doğru ve profesyonelce ilerletilmesi gerekmektedir.  Aksi halde her ne kadar şartlar oluşsa bile, yanlış ve eksik başvurudan kaynaklı olarak başvuruları reddedilebilir ve kişiler büyük hak kayıpları ile karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden alanında uzman avukatlar ile bu süreci ilerletmeleri gerekmektedir.

adli sicil kanunu madde 9
adli sicil kanunu madde 9

Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Nedir?

Genel olarak adli sicil kayıtları iki alt başlıktan oluşmaktadır. Birincisi “adli sicil kaydı”, ikincisi “adli sicil arşiv kaydı”dır. Adli sicil kaydında, kural olarak, yerine getirilmemiş (arşive alınma koşulları oluşmamış) mahkûmiyetlere ait kayıtlar bulunur. Uygulamada arşiv kaydı da denilen adli sicil arşiv kaydında ise, yerine getirilmiş (arşive alırıma koşulları oluşmuş) ancak arşivden silinme koşulları henüz oluşmamış kayıtlar bulunur. Bundan böyle, adli sicil arşiv kaydı kısaca arşiv kaydı olarak ifade edilir.

Ceza mahkumiyetine ilişkin Ceza Fişi (C), mahkumiyette sonradan değişiklik meydana getiren kararlara ilişkin Tali Karar Fişi (T), сеzanın infaz edilmesine ilişkin Yerine Getirme Fişlerinin (Y) adli sicil veri tabanına işlenmesiyle adli sicil kayıtları oluşmaktadır. Adli sicil kayıtlarını oluşturan bu fişlere bir bütün olarak bildirim fişleri denilmektedir. Bunun yanında bazı kayıtlar adli sicile değil mahsus sicile kaydedilir. Bu kayıtlar mahkeme ve savcılık sorgusu dışında adli sicil veya arşiv kaydında görünmez.

Mahsus sicile alınan kayıtlardan bazıları; kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı (CMK. m. 171/5), kovuşturmanın ertelenmesi (6352 s. K. geçici m. 1), basın yoluyla işlenen bir kısım suçlar (6352 s. K. geçici madde 1/7), karşılıksız yararlanmada etkin pişmanlıktan yararlanılması (6352 s. K. m. 103), 4616 s. K. gereği verilen ertelemeye ilişkin kararlar ile hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kayıtlardır.

Adli sicil kaydı, kişilerin kesinleşmiş mahkeme kararlarına binaen haklarındaki ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin verilerin mevcut olduğu kayıtlardır. Adli sicil kayıtları, halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinmektedir. Bu sistemde Türk vatandaşlarının Türkiye’de işlemiş oldukları suçlardan kaynaklı verilmiş olan mahkumiyet kararlarının yanında, yabancı mahkemelerce verilmiş ve Türk hukuku gereğince tanınan mahkumiyet kararları mevcut bulunmaktadır. İlgili kayıtlarda yabancılara ilişkin olarak ise, Türkiye’de işledikleri suçlara ilişkin kayıtlar mevcut bulunmaktadır. Bu kayıtlar genellikle devlet ve özel sektörde iş başvurularında kişilerden talep edilmektedir.

Adli sicil kayıtları Ankara’da bulunan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün sisteminde kayıt altında tutulmaktadır. Kişiler adli sicillerine ilişkin kayıt örneklerini valilik, kaymakamlık ve Adli Sicil ve İstatistik Kurumundan alabilirler. Adli sicil kayıtları kamu kurumlarına memur olarak girerken ve özel sektörde iş başvurularında genellikle bir sorun olarak görülmektedir. Memuriyete girişte kurumlar genelde temiz bir adli sicil kaydı (sabıka kaydı) istemektedirler. Dolayısıyla vatandaşlar adli sicil kayıtlarının silinmesi için nasıl bir yol izleneceğini merak etmektedirler. Bu kayıtlara ilişkin olarak belli şartların oluşması halinde kişiler adli sicil kayıtlarındaki verilerin silinmesi talebinde bulunabilmektedirler.

Adli Sicil Arşiv Kaydına Hangi Kayıtlar İşlenir?

Adli sicil kayıtları ile birlikte birde adli sicil arşiv kayıtları mevcut bulunmaktadır. Adli sicil arşiv kayıtlarında infazı tamamlanan cezalara ilişkin veri kayıtları bulunmaktadır. İnfazı tamamlanan cezalara ilişkin bilgiler adli sicil kaydından, adli sicil arşiv kaydına aktarılır. Adli sicil kayıtlarından arşiv kayıtlarına aktarılacak durumların neler olduğu Adli Sicil Kanunu’nun 9.maddesinde düzenlenmektedir. İlgili düzenlemeye bilgiler göre;

  • Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,
  • Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,
  • Ceza zamanaşımının dolması,
  • Genel af,

Hallerinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınmaktadır. Kanunda adli sicil kaydının arşive alınmasına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak arşive alınabilme sürecinin başlaması için sadece cezanın infazının tamamlanması yeterli olarak düzenlenmiştir. Adli sicil kaydında görülecek bilgiler şunlardır;

  1. Hapis cezasına mahkumiyet kararı
  2. Koşullu salıverilmek kararı
  3. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ilişkin karar
  4. Koşullu salıverilme kararın geri alınmasına dair karar
  5. Hapis cezasının infazının tamamlandığı hususu
  6. Denetim süresi
  7. Denetim süresinin yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirilmesi dolayısıyla cezanın infaz edilmiş sayıldığı hususu
  8. Ertelenen hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine ilişkin karar
  9. Adlî para cezasına ilişkin mahkûmiyet hükmü
  10. Adlî para cezasının ödenmek suretiyle infaz edildiği hususu
  11. Adlî para cezasının tazyik hapsi suretiyle kısmen veya tamamen infaz edildiği hususu
  12. 1Adlî para cezasının tazyik hapsinden sonra kalan kısmının ödenmek suretiyle infaz edildiği hususu
  13. Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak, adlî para cezasına mahkûmiyet veya güvenlik tedbiri uygulanması hükmü
  14. Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak hükmedilen güvenlik tedbirinin gereklerinin yerine getirilmemesi dolayısıyla hapis cezasının infazına ilişkin karar
  15. Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak hükmedilen güvenlik tedbirinin değiştirilmesine ilişkin karar
  16. Kasten işlenen bir suç nedeniyle hapis cezasına mahkûmiyetin kanunî sonucu olarak yoksun kalınan haklara cezanın ertelenmesi dolayısıyla getirilen istisnaya ilişkin karar
  17. Mahkûmiyet hükmüyle bağlantılı olarak verilen, belli bir hak ve yetkinin kullanılmasının veya belli bir meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin karar
  18. Türk vatandaşı hakkında yabancı mahkemeden verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkûmiyet kararının Türk hukuku bakımından doğurduğu hak yoksunluklarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemece verilen karar
  19. Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar
  20. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar
  21. Genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı
  22. Askerî Ceza Kanununa göre verilmiş mahkûmiyet kararlarındaki ferî cezalar

Adli sicil kaydına işlenmektedir.

Adli Sicil Kaydı Olan Memur Olabilir Mi?

Bilindiği üzere kişilerin memur olmaya hak kazanmaları durumunda haklarında güvenlik soruşturması yapılmaktadır. Güvenlik soruşturmalarında incelenen hususlardan biriside kişilerin adli sicil yani sabıka kayıtlarıdır.  Kişinin adli sicil kaydının mevcut olması çoğu zaman güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlandırılmasına neden olabilmektedir. Bunun sebebi devlet memurluğunda aranan, devlet memuru olabilmeye haiz kişiliğe sahip olma şartıdır. Yani diğer bir anlatımla adli sicil kaydınızda silinme şartlarının oluşmasına rağmen, henüz sildirilmemiş bir ceza kaydınızın veya güvenlik tedbiri kaydınızın mevcut olması durumunda memur olma hayalleriniz tehlike altına girmektedir.

Memur olmak isteyen kişilerin veya memuriyete hak kazanan kişilerin adli sicil kayıtlarında mevcut kayıtlar, İnfaz Edildiği veya ertelenen hükümlerin esasa vaki olmamış sayıldığı tarih itibari ile sildirilmesi mümkün olmaktadır. Bu sebeple bu hususun yanında diğer gerekli şartlarında oluşması ile birlikte kişilerin bir an önce adli sicil kayıtlarını sildirmek için başvurmaları tavsiye olunmaktadır. Memuriyet şansınızın mevcut olduğu durumlarda bu hususta uzman avukatlardan yardım alınması sürecin doğru ve en hızlı şekilde sonuçlandırılmasını sağlayacaktır. Başvuruların eksik ve yanlış yapılması durumunda yapılan başvurular reddolacak ve beklide kişiler bu nedenle memuriyet şanslarını kaybedeceklerdir.

Adli Sicil Kaydının Okunması

Adli sicil kayıtları kişilerin anlaması için zor ibareler ile kısaltmalardan oluşmaktadır. Daha iyi anlamanız için bunu bir örnek ve kısaltmaların açıklamaları ile açıklayacağız.

Örnek adli sicil kaydı:

adli sicil kaydi okuma

Adli sicil evrakı biraz daha karmaşık ve başta anlamsız olarak görülebilecek bir sürü harf ve rakam yer alacaktır. Söz konusu karakterlerin anlamlarını daha kolay anlatabilmek için yukarıdaki görseli numaralandırdık. Öncelikle 1. C: Kaydın en başında yer alan “C” ibaresi ceza fişinin kısaltmasıdır. Verilen ceza mahkûmiyetin özetini ifade eder.

  1. 0069 Numaraları ile Başlayan Rakamlar: Adli sabık kaydında ilgili kayda ilişkin UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminin o dosyaya ait atamış olduğu benzersiz ID (kimlik) bilgisidir.
  2. 08.06.201x (Tarih Bilgisi) : Bahse konu suçun işlendiği tarihi ifade eder.
  3. xxx 1. ASLCM (Mahkeme Bilgisi): Burada cezayı veren mahkemenin kısaltılmasına yer verilmiştir. Adli sicile işlenen söz konusu suçun xx ilindeki 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verildiği anlaşılmaktadır. ASLM Asliye Ceza Mahkemesi kısaltmasıdır. AĞM veya ACM ise Ağır Ceza Mahkemesi anlamına gelmektedir.
  4. 201X/5×5 (Dosya Esas Numarası): Söz konusu rakamlar yargılamanın esas numarasıdır.
  5. 2012/11×1 (Dosya Karar Numarası): Söz konusu rakamlar yargılamanın karar numarasıdır.
  6. 14/11/201x (Kesinleşme Tarihi): Burada yer alan tarih bilgisi cezanın kesinleştiği zaman dilimini ifade etmektedir.
  7. 5237 SA (İlgili Kanun): SA ibaresi sayılı anlamına gelmekte olup; öncesinde yer alan numaralar ise kanun numarasıdır. Yani Bu örnekte 5237 sayılı kanuna kapsamında ceza verildiği anlaşılmaktadır. 5237 sayılı kanun ise Türk Ceza Kanunu’dur.
  8. 116/2 51 (İlgili Madde): Biraz önce tespit etmiş olduğumuz kanunda hangi maddeye dayanılarak ilgili cezanın verildiği buradan anlaşılmaktadır. Türk Ceza Kanunu madde 116’nın 2. fıkrası ve madde 51 dayanak gösterilmektedir.
  9. 1Y8A H. (Ceza Süresi): Burada Y harfi “yıl”, A harfi ise “ay” anlamına gelmekte olup; bahse konu olayda sanığa verilen cezanın süresi belirtilmektedir.
  10. 01/10/201X (Kararın İnfaz Tarihi): Burada ise söz konusu cezanın infaz edildiği tarih belirtilmektedir.

Şayet kişinin adli sicil kaydı yoksa e devlet üzerinden alınacak adli sicil kaydı yoktur evrakı şu şekilde olacaktır. E- devlet üzerinden veya kanunda yazılı yerlerden alacağınız (Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki Adli Sicil Bürolarından, Kaymakamlıklardan, Konsolosluk veya Büyükelçiliklerden) adli sabıka kaydından “ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR” ifadesinin bulunması durumunda, bu belge sizin daha önce herhangi bir suçtan hüküm giymediğinizi veya adli sicil kaydınızın silindiği anlamına gelecektir. 

adli sicil kaydi yoktur


Şayet kişinin adli sicil kaydında hükmün açıklanmasının geriye bırakılması (HAGB) kararı varsa adli sicil evrakı aşağıdaki şekilde olacaktır.

HAGB esasında adli sicilde görünmez. Sadece yetkili kişiler görebilir. Burada  sanığın HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) veya davanın açılmasının ertelenmesi kararı alması durumunda nasıl görüneceğine ilişkin bir örneğe yer verdik.  Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı adli sicile değil, mahsus sicile kaydedilmektedir. (CMK. m. 231/13) Yani, hakkında sadece hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı veya kararları verilmiş sanığın adli sicil ve arşiv kaydı yoktur. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir mahkumiyet kararı olmadığından yani açıklanmış bir hüküm henüz hukuk düzeninde var olmadığından, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, aynı sanık tarafından daha sonra işlenen suçlardan yapılan yargılamalar sırasında, bu sanık aleyhine sonuç doğuracak şekilde yorumlanmamalıdır.

adli sicil kaydi hagb


Şayet kişinin adli sicil arşiv kaydı varsa adli sicil evrakı aşağıdaki şekilde olacaktır. Arşiv kaydı kesinleşmiş ve infaz edilmiş mahkeme kararlarının üzerinden mevzuat kapsamında belirtili sürenin geçtiği ceza dosyalarını ifade eder.

Sanık hakkında yapılan yargılama sonunda, şartları varsa, cezanın ertelenmesine karar verilebilir (TCK. m. 51). Cezanın ertelenmesini engelleyen durumlardan biri de, sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmemiş olmasıdır. Evvelki mahkûmiyetler taksirli suça yahut hapisten çevrilse dahi para cezasına ilişkin ise ertelemeye engel teşkil etmez. Sanığın daha önceki mahkûmiyetine ilişkin kayıt ancak adli sicil veya arşiv kaydından anlaşılabilir. İşte, şüphelinin adli sicil veya arşiv kaydında yer alan kayıtların silinme şartları oluşmuş ise, bu kayıtların varlığına dair gerekçeye dayanılarak, cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verilemez. Özel kurumlara verilecek adli sabıka kayıtlarında arşiv kayıtları görünmez. “Adli sicil kaydı yoktur, arşiv kaydı vardır.” şeklinde bir ifadenin söz konusu olması “adli sabıkanın olmadığı” ama geçmişte hakkında hüküm verilmiş olduğu anlamına gelecektir.

adli sicil arsiv kaydi ornegi


Sonuç olarak adli sicil kaydı okumada kullanılan ibareler şu şekildedir:

  • 1C: A00749583345C0395560 (0629383942-967) 18.09.2000 CK-234/5,234/1, ANKARA: 11.ASLCM 2Y8A Η. 189000 AP 21.11.2001 456-137, 23.12.2001
  • 2Y: G00697495833Y0046547 (06256790-04) 18.09.2000 CK: 234/5,234/1, ANKARA: 11.ASLCM 2Y8A Η. 189000 AP 21.11.2001 456-137, 23.12.2005
  • 3T: G00697495833Y0046547 (06256790-04) 18.09.2000 CK: 234/5,234/1, ANKARA: 11.ASLCM 2Y8A Η. 21.11.2001 456-137 ST. ANKARA 2 ASLCM, 21.07.2006, 118, YUKARIDA KİMLİK BİLGİLERİ BULUNAN KİŞİNİN ARŞİV KAYDI YOKTUR. 15.12.2014, YETKİLİ MEMUR ADLI SİCİL VE İST GN. MD. Υ. 321345. 1.C.

Kayıttaki ibareler ve kısaltmaların Anlamları:

  • 1. C: Kesinleşmiş ceza mahkumiyeti karar özetini
  • A00749583345C0395560 (0629383942-967): Haber Numarası
  • 18.09.2000: Suç Tarihi
  • CK-234/5,234/1: Uygulanan Kanun Maddeleri
  • ANKARA: 11.ASLCM: Karan Veren Mahkeme Yer ve Adı
  • 2Y8A Η. 189000: Mahkum Olunan Ceza Miktarı
  • H. AP.: Mahkum Olunan Ceza Miktarı
  • 21.11.2001: Mahkeme Karar Tarihi
  • 456-137: Mahkeme Kararının Esas ve Karar Numarası
  • 2Y: Kararın İnfaz Edildiğine Dair Bilgi Fişi
  • 23.12.2005: Kararın İnfaz Edildiği(bihakkın tahliye edildiği) Tarih
  • 3T: Tali Karar Fişini İfade Eder
  • ŞT.: Tali Karar Fişinin Niteliğini İfade Eder.
  • ANKARA 2 ASLCM: Tali Kararı Veren Mahkemenin Adı
  • 21.07.2006: Tali Kararı Veren Mahkemenin Tarihi
  • 118: Tali Kararın Numarası

Adli Sicil İle Adli Sicil Arşiv Kaydı Arasındaki Farklar

Adli sicil kaydı ile adli sicil arşiv kaydı farkı vardır. Aynı kavramlar değildir. Adli sicil kaydı ile adli sicil arşiv kaydı farkını anlatmadan önce bu iki kavramı açıklamak daha doğru olacaktır. Sonrasında farkı anlamak daha kolaydır.

  • Adli Sicil; kesinleşmiş mahkeme kararına dayanılarak kişiler hakkında ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgilerin kaydedildiği sisteme denir. Adli sicil kaydı ise bu durumu gösteren belgelere denilmektedir. Kişinin geçmişte adli işleminin olup olmadığını gösterir. Adli sicil kaydı toplumda sabıka kaydı olarak ta bilinmektedir. Bir mahkeme kararının adli sicile kaydedilebilmesi için öncelikle kararın ceza veya güvenlik tedbiri içermesi gerekmektedir. Bunun yanında kararın içeriğindeki cezanın veya güvenlik tedbirinin kesinleşmesi gerekmektedir.
  • Adli Sicil Arşiv Kaydı: Adli sicil kaydında yer alan cezaların silinmesi halinde tutulan arşive adli sicil arşiv kaydı denmektedir. Örneğin adli sicil kaydının,
  1. Cezanın infazı tamamlanmışsa kendiliğinden,
  2. Güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmışsa kendiliğinden,
  3. Şikayetten vazgeçme halinde,
  4. Etkin pişmanlık halinde,
  5. Ceza zamanaşımının dolması halinde,
  6. Genel af halinde,
  7. Kişinin ölümü halinde adli sicil kaydı silinir. Bu silinmeden sonra kayıtlar adli sicil arşiv kaydına geçer.

İşverenler işçi ile olan iş sözleşmesi ilişkisinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için işe başlamadan önce belli başlı belgeler isterler. Bunlardan biri de Adli sicil belgesi veya diğer adıyla sabıka kaydıdır. Genellikle işverenler adli sicil arşiv kaydını istemezler.

Adli sicil kaydı ile adli sicil arşiv kaydı birbirinden farklı kavramlardır. Adli sicil kaydı ile arşiv kaydı arasındaki temel fark adli sicil kaydı infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden mahkumiyet kayıtları içerirken, arşiv kaydı infazı tamamlanmış etkisi ortadan kalkmış eski kayıtları tutmasıdır. Adli sicil kaydı silindiği takdirde bu kayıt arşiv kaydına alınır. Mahkumiyet hükümleri önce adli sicil kaydına yazılır, daha sonra belli koşulların oluşması halinde, mahkûmiyet hükmüne dair kayıtlar adli sicilden silinerek arşiv kaydına alınır. Adli sicil kaydında bulunan cezanın infaz edilmesiyle birlikte bu kaydın adli sicilden silinip tekrar tutulduğu yere “Arşiv Kaydı” denir.

Günümüzde resmi ve özel kurumlara yapılan tüm iş başvurularında sabıka kaydı istenmektedir. Bu sebeple gerek iş başvurularında gerek işyeri açma hususunda gerekse diğer tüm alanlarda adli sicil ve arşiv kaydı silinmiş olması iş başvuruları için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle iş başvurularından önce adli sicil kaydının silinmesi gerekmektedir.
Bizi Arayın WhatsApp
Scroll to Top