İçindekiler
Adli sicile kaydedilmeyecek bilgiler kanunda tek tek sayılmıştır. Adli sicil kayıtlarına kişiler hakkında verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkumiyete ilişkin kararlar ile güvenlik tedbirine ilişkin kararlar kaydedilmektedir. Ancak bu kararların da istisnaları mevcut olmakla birlikte bu istisnalar adli sicil kayıtlarına kaydedilmemektedir. Bu istisnalar Adli Sicil Kanunu’nun 5.maddesinde düzenleme alanı bulmaktadır. İlgili kanun maddesine göre;
- Disiplin suçlarına ve sırf askeri suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri
- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar
- İdarî para cezasına ilişkin kararlar
Adli sicile kaydedilmemektedir. Kişiler haklarında yukarıdaki kararlardan birinin verilmesi durumunda iş başvurularında veya kamu kurumlarına girişlerde adli sicil kayıtlarından dolayı tedirginlik yaşamalarına gerek olmayacaktır. Ancak bu kararlar dışında verilmiş mahkumiyet hükümleri veya güvenlik tedbirleri var ve infazının tamamlanmasına rağmen bu kayıtlar adli sicil kayıtlarında halen gözüküyor ise adli sicil kayıtlarının silinmesi için başvuruda bulunmaları gerekecektir.
Adli Sicile Kaydedilmeyecek Bilgiler Nelerdir?
Adli sicile kaydedilmeyecek bilgiler esasında güvenlik soruşturmasında çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Güvenlik soruşturmasının kapsamı ve içeriğine ilişkin esaslar Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelikle düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 7/1-a maddesi uyarınca kişinin adli sicil kaydı bilgileri de hem arşiv araştırmasında hem de güvenlik soruşturmasında incelenen bilgiler arasındadır. Yukarıda belirttiğimiz üzere adli sicile kaydedilecek olan verilerin tamamı güvenlik soruşturması kapsamında yetkili merciiler tarafından incelenmekte ve güvenlik soruşturmasının sonucuna etki etmektedir.
Adli sicile kaydedilmeyecek bilgiler kanunda sayılmıştır. 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu madde 5’te düzenleme altına alınmıştır. Buna göre:
“Türk mahkemeleri tarafından verilmiş olsa bile;
a) Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri,
b) Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar,
c) İdari para cezasına ilişkin kararlar,
Adlî sicile kaydedilmez.”
Öte yandan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu madde 253’te sayılan uzlaştırma kapsamındaki suçlar; soruşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi hâlinde adli sicile kaydedilmez.
Belirtilmelidir ki 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu madde 6 ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu madde 231/13 uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı adli sicil içerisinde ayrı bir kütüğe kaydedilir ve bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde verilebilir.
Adli Para Cezası Adli Sicile İşler mi?
Adli para cezaları kişilerin mahkemelerce suçunun sabit olmasından dolayı belli bir miktar para cezasına çarptırılmalarıdır. Adli para cezasının idari para cezalarından en büyük farkı mahkeme kararının mevcut olmasıdır. Adli sicil kaydında bilindiği üzere mahkemelerce verilmiş mahkumiyet hükümleri veya güvenlik tedbirleri mevcut bulunmaktadır. Adli para cezalarının da mahkemelerce verilmiş bir mahkumiyet hükmü olması sebebi ile adli sicil kayıtlarına işlenecektir.
Kişiler haklarında verilmiş bir adli para cezasının mevcut bulunması durumunda kamu kurumlarına ve özel sektörde işe girişlerde sıkınlar yaşayabilir, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmalarının olumsuz sonuçlanması ile karşı karşıya kalabilirler. Bundan dolayı tavsiyemiz, şartlar oluşmuş ve infaz tamamlanmış ise bir an önce alanında uzman avukatlar yardımı ile adli sicil kaydı sildirme başvurusunda bulunmanızdır. Sürecin bir avukat ile ilerletilmesinin önemi, tam ve eksiksiz başvuru yaparak en kısa sürede sonuç almak olacaktır. Başvuruların sonuçlanmasında gecikme yaşanması geri dönülemez hak kayıplarına neden olacaktır.
İdari Para Cezası Adli Sicile İşler mi?
İdari para cezaları mahkeme kararına gerek duyulmaksızın kişiler hakkında devletin idari birimlerince (Belediye, Valilik, Kaymakamlık, Emniyet, Sosyal Güvenlik Kurumu Ve Benzeri) tesis edilen para cezalarıdır. Bu tür para cezaları bir mahkeme kararı olmaksızın verildiği için kişinin adli sicil kaydına işlemeyecektir. Bu konuda yukarıda da bahsedildiği üzere Adli Sicil Kanunu’nun 5.maddesinde açıkça düzenleme yapılmıştır.
Kişinin idari para cezası alması durumunda sicil kaydından endişe duymasına gerek yoktur. Adli sicil kaydında defaatle bahsedildiği üzere sadece mahkemeler tarafından verilmiş ve kesinleşmiş mahkumiyet cezaları ile güvenlik tedbirlerine ilişkin veri kayıtları tutulmaktadır.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Adli Sicile İşler mi?
Hükmün Açıklanmasının geri bırakılması adli sicil kaydında gözükmemektedir. HAGB kararları özel bir kayıtta tutulmaktadır. Bu sebeple kişiler hakkında verilen HAGB kararları adli sicil kaydında gözükmediği için iş hayatlarında da bir sorun teşkil etmeyecektir. HAGB kayıtları soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında mahkeme dosyalarına konu olabilir. Bunun dışında bir mahkumiyet hükmü olmadığı için de memuriyette güvenlik soruşturması veya arşiv araştırmalarında esas alınarak kişiye olumsuz geri dönüt verilemeyecektir.
Adli sicile işleyen hususlar yukarıda da bahsedildiği üzere kişi hakkında verilmiş ve kesinleşmiş cezaları ve güvenlik tedbirlerini içermektedir. HAGB kararları için adli sicil kaydı başvurusu yapmanıza gerek olmamakla birlikte, eğer hakkınızda kesinleşmiş cezanız var ve infazı tamamlanmış veya güvenlik tedbiriniz kaldırılmış ise bunlar için adli sicil sildirme başvurusunda bulunmanız faydanıza olacaktır.