adli para cezasi sicile islenir mi

Adli Para Cezası Sicile İşlenir mi?

Adli para cezası sicile işlenir mi? Yazımızın en başında cevap vermek gerekirse adli para cezaları sicile işler. Adli para cezası da tıpkı mahkumiyet kararı gibi adli sicil kaydına işler. Para cezasının ödenmesine kadar adli sicilde görünmeye devam eder. TCK m. 52/1 adli para cezasını, “hesaplanan meblağın hükümlü tarafından devlet hazinesine ödenmesi” şeklinde tanımlanmıştır. Diğer bir tanımla adli para cezası, suç karşılığında yasada yazılı sınırlar arasında belirlenecek bir miktar paranın devlet hazinesine ödenmesinden ibarettir. Adli para cezası taksitlendirme yapılmışsa son taksitin ödendiği gün, peşin yatırılmışsa paranın yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş olur. Adli para cezaları da sicile işlenmektedir. Olası bir iş başvurusunda söz konusu adli para cezası adli sicilinizde görülecektir. İş başvurularında pürüz yaşanmaması için adli para cezasının sicilden silinmesi için konusunda uzman bir avukata danışmanızda fayda vardır.

Adli para cezası, niteliği gereği bir yaptırım türüdür. Suç karşılığı olarak yasada öngörülen sınırlar arasında hesaplanan meblağın, hükümlü tarafından alınarak, yasanın belirlediği yer olan devlet hazinesine ödenmesidir.5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun birinci kitabının üçüncü kısmının birinci bölümünde, cezalar ve cezaların yerine geçen seçenek yaptırımlar düzenlenmiştir. Burada önemli olan adli para cezasıdır. İdari para cezaları sicile işlenmez. Buna dikkat edilmelidir. İdari para cezaları, 5275 sayılı İnfaz Yasası’na göre değil; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre tahsil edilir (5326 sayıl Kabahatler Kanunu m. 17/4). Yine idari para cezaları adli sicile işlenmedikleri gibi, tekerrüre de esas olmazlar. Bu cezalar, adli sicile kaydedilmez, ödenmediği takdirde hapse dönüştürülmez.

Adli Para Cezasının Adli Sicilden Silinmesi

Adli sicil kaydı da tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işleyecektir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün ; peşinen yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır ve ceza adli sicil kaydından silinir. Kendiliğinden silinmeyen kayıtlar için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünden bunun dilekçeyle talep edilmesi gerekir. Adli para cezası ceza hukuku bağlamında CMK 223 kapsamında bir mahkumiyet hükmüdür. Bu nedenle adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.

Adli para cezası da aynen hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli sicil kaydı (sabıka kaydı) aldığınızda işlediğiniz suçun karşılığı olarak ceza mahkemesi tarafından hükmedilen adli para cezası görünecektir. Adli para cezasını taksitle öderseniz son taksitin ödendiği gün, tamamını tek seferde öderseniz adli para cezasını tamamen ödediğiniz gün cezanız infaz edilmiş sayılır ve hakkınızdaki adli sicil kaydı silinerek bilgiler arşiv kaydına alınır. Adli para cezasına ilişkin adli sicil kaydının silinmesi, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından kendiliğinden yapılır. Kendiliğinden silinmeyen kayıtlar için dilekçeyle kaydın silinmesi talep edilmelidir. Adli para cezasına ilişkin şu bilgiler adli sicil kaydına işlenir (Adli Sicil Kanunu madde 4/1-c):

  1. Adli para cezasına ilişkin mahkumiyet hükmü,
  2. Adli para cezasının ödenmek suretiyle infaz edildiği hususu,
  3. Adli para cezasının tazyik hapsi suretiyle kısmen veya tamamen infaz edildiği hususu,
  4. Adli para cezasının tazyik hapsinden sonra kalan kısmının ödenmek suretiyle infaz edildiği hususu.

Adli para cezası ödenmeden sicilden silinmesi mümkün değildir. Ayrıca ödendikten sonra adli para cezasının sicilden silinmesi için ise cezanın ödendiğine dair belge ile başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılan başvurudan sonra 1-2 aylık süre içerisinde silinir. Görüldüğü üzere adli para cezası adli sicile işlenmektedir. Ancak kişi hakkında idari para cezası adli sicile işlenmez. Adli sicile üstte belirtildiği üzere adli makamlar tarafından verilen kararlar işlenir.

adli sicil kanunu madde 4
adli sicil kanunu madde 4

Adli Para Cezası İşe Girerken Sorun Olur mu?

Evet olabilir. Öncelikle işe gireceğiniz kurum kamu kurumu olması halinde DMK’ya göre bir yıl ve daha fazla hapis cezası mahkûmiyeti belirtilmiş olup adli para cezası engel bir durum olarak belirtilmemiştir. Bu nedenle memuriyete engel durum söz konusu değildir. Ancak çoğu kamu kurumu işe alım öncesinde arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapmaktadır. Kamuda çalışacak kişilerin göreve alınmasında herhangi bir sakınca olup olmadığının belirlendiği bir süreç olarak açıklanan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması titizlikle yürütülür. Bu nedenle kurumlara kişiye memurluğa almada takdir yetkisi tanınmıştır.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kişinin adli sicil kaydı da incelenmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları takdir yetkisini kullanarak adli sicil kaydında görünen adli para cezasını gerekçe göstererek güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz olması nedeniyle göreve başlatmayabilir. Bu nedenle adli para cezası da olsa bu cezanın adli sicil kaydından silinmesinde fayda vardır.

İşe gireceğiniz kurum özel bir kurum ise adli para cezası sicilinizde görünüyorsa, işe girip girmeyeceğiniz konusu işverenin takdir yetkisine bağlıdır. Çoğu özel kurum veya şirket kişiyi işe almadan önce adli sicil kaydına bakmaktadır. Genellikle işverenler, işçi ile arasındaki güven ilişkisi gereğince adli sicilinde herhangi bir ceza almayan personeli işe almada tercih etmektedirler. Bu nedenle iş başvurusunda bulunurken herhangi bir sorunla karşılaşmamak için adli sicil kaydınızda yer alan adli para cezalarının silinmesinde fayda vardır.

Bizi Arayın WhatsApp
Scroll to Top