İçindekiler
“Adli sicil kaydı nereden alınır?” Adli sicil kaydı en kolay e devletten alınır. Adli sicil kaydı, halk arasında bilinen adıyla sabıka kaydı; en hızlı yoluyla e-devlet sistemi üzerinden alınabileceği gibi bunun dışında çeşitli kurumlardan da alınabilir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile e-Devlet sistemine giriş yapılarak, arama kısmına Adli Sicil Kaydı yazılarak giriş yapılır. Açılan sekmede bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum kutucuğu onaylanarak, belgenin verileceği kurum türü, belgenin neden verileceği ve belgenin verileceği adres yazılır. Ardından devam et seçeneğine basılarak kişinin adli sicil belgesi ortaya dökülür. Bunun dışında adli sicil kaydının alınabileceği çeşitli kurumlar bulunmaktadır. Özetle adli sicil kaydının alınabileceği kurumlar şu şekilde sıralanabilir:
- e-Devlet sistemi, (https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi)
- Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü,
- Cumhuriyet Başsavcılıklarında yer alan Adli Sicil Büroları,
- Kaymakamlıklar,
- Yurt dışındaki elçilikler,
- Yurt dışındaki konsolosluklar.
E-Devlet sistemi dışında adli sicil belgesi en yakın adliyelerden de alınabilir. Ayrıca Kaymakamlıklardan, Cumhuriyet Başsavcılıklarından, Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nden, yurt dışındaki elçilik ve konsolosluklardan adli sicil belgesi alınabilir. “Adli sicil kaydı nereden alınır?” sorusunu daha detaylı aşağıda yazılmıştır.
Vali ve Kaymakamlıktan Adli Sicil Kaydı Alınır Mı?
Adli sicil kayıtları çeşitli mercilerden alınmakla birlikte bu kurum ve kuruluşlar yukarıda ayrıntılı olarak yer almıştır. Bununla birlikte kişilerin adli sicil kayıtları kaymakamlıklardan talep edilebilir. Talep esnasında kişilerin yanlarında nüfus cüzdanları ya da sürücü belgeleri bulunmalı ve kişi kendi kimliğini ispat etmelidir. Aksi takdirde bir başkasının adli sicil kaydını almaya çalışan bir kişinin yapmış olduğu eylem kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi suçunu oluşturacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti’nde 81 ilde ve 922 ilçede Kaymakamlık bulunmaktadır. Kişiler bu kaymakamlıklara giderek, başvuruda bulunabilir ve adli sicil kaydını alabilir. Ö nemle belirtilmelidir ki bir kişi bir yakınının adli sicil belgesini ya da arşiv belgesini hiçbir suretle talep edemez. Bu belge kişi üzerinde belirli bir haktan yoksun bırakmak ya da çeşitli hukuka aykırı durumlarda kullanılmak için kullanılamaz. Bununla birlikte 18 yaşından küçük kişiler için adli sicil kayıtları ve arşiv kayıtları yalnızca soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere; mahkeme, hakimlikler ve Cumhuriyet Savcılıkları tarafından istenebilir. Ancak valiliklerden adli sicil kaydının alınması mümkün değildir.
Adli Sicil Kaydını Kim İsteyebilir?
Adli sicil kayıtlarında kişi hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri yer almaktadır. Adli sicil kayıtları ilgili kişinin rıza göstermesi ve yasada verilmesine dair hüküm bulunduğu takdirde özel şirketler ya da özel kurumlardaki yöneticiler tarafından istenebilir. Ancak bu bilgilerin hukuka aykırı yollarla kimse ile paylaşılmaması gerekmektedir. Bunun dışında kamu kurumlarında çalışacak kişiler açısından adli sicil kayıtları resen araştırılmaktadır. Adli sicil kayıtları; verilen cezanın infaz edilmesi ile ve gerekli diğer şartların sağlanması ile adli sicilden silinerek arşiv kaydına taşınır.
Arşiv kaydında yer alan bilgilerin ise kimler tarafından istenebileceği 07.09.2005 tarihli ve 25929 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Adli Sicil Yönetmeliği’ne göre belirlenir. Yönetmeliğin 12. Maddesine göre; arşiv bilgilerinin istenilmesi için kullanılış amacı belirtilmelidir. bu durumda kişinin kendisi ya da tayin ettiği vekili (Önemli olan husus bu durumun vekaletnamede açıkça yer alması gerektiğidir.) adli sicil belgesini talep edebilir. Bunun dışında bir soruşturma ya da kovuşturma kapsamında mahkeme, hâkim ya da Cumhuriyet savcıları adli sicil belgesini talep edebilir. Yetkili seçim kurulları ile özel kanunlarda yetki verilen ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına da bu belgelerin talep edilmesine dair haklar tanınmıştır. Makalemizde sizlere adli sicil kaydı nereden alınır sorusunun cevabını sizlere detaylıca verdik. Umarım işinize yaramıştır.
Apostilli Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?
Apostilli adli sicil kaydı ile normal adli sicil kaydının birbirinden farkı yoktur. Sadece yurtdışından alınan adli sicil kaydının Türkiye’de sonuç doğurabilmesi için apostilli alınması gereklidir. Bilindiği gibi yurtdışında yaşayanlar vatandaşlar, adli sicil ve mahkeme kararlarının yaşadıkları ülkelerde kabul edilmesi için Türkiye’ye gelip adalet komisyon başkanlıklarına fiziki başvuru yapmak zorundaydı. Apostilli adli sicil kaydı Dış İşleri Bakanlığı veya E devlet üzerinden online alınabilir. Bunun için bizzat veya avukatınız aracılığıyla başvurmanız gereklidir.
Adalet Bakanlığı vatandaşların hayatını kolaylaştıran bir uygulamayı daha hayata geçirdi. e-Apostil sisteminin başlamasıyla beraber adli sicil kaydı ve mahkeme kararlarına ilişkin belgeler e-Apostil tasdikli olarak alınabiliyor. Adalet Bakanlığı, resmi bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan apostil işlemlerinin hızlanması için önemli bir düzenleme daha yaptı. Apostil işlemlerinin e-devlet üzerinden dijital olarak yapılmasına imkan veren düzenleme ile beraber Adalet Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonucunda adli sicil kaydı ve mahkeme kararlarına ilişkin belgeler e-Apostil tasdikli olarak alınabiliyor. www.eapostil.gov.tr sitesine e-devlet üzerinden giriş yapan vatandaşların başvuruları kısa sürede şerhli hale geliyor.