İçindekiler
Adli sicil silinmesi için gerekli belgeler kanunda tek tek sayılmıştır. Bu belgeler ile başvuru yapmanız gereklidir. Aksi durumda adli sicil silinmesi talebiniz reddedilir. Adli sicil kaydı; diğer adıyla sabıka kaydı kişinin adli geçmişinin tutulduğu kayıtlardır. Bu kayıtlar içerisinde kişilerin mahkemeler tarafından verilen kesinleşmiş cezaları yer almaktadır. Yalnızca Türk vatandaşlarının değil yabancıların da adli sicil kayıtları sicile kaydedilir. Kural olarak adli sicil kaydının silinmesi için çeşitli şartların oluşması gerekmektedir. Bu şartlar oluştuğu takdirde resen ya da kuruma yapılacak başvuru ile sicil kayıtları silinebilir. Adli sicil silinmesi için gerekli belgeler:
- Kişinin sabıka kaydı,
- Hangi sebebe dayanıyorsa dayanağı (Örneğin düşme kararı ise bu kararın örneği),
- Kesinleşme şerhi,
- Adli sicil sildirme üst yazı dilekçesi,
- Vekil aracılığı ile yapılan başvurularda vekâletname.
Adli sicil kayıtları silindikten sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Kural olarak hem adli sicil kayıtlarının hem de arşiv kayıtlarının silinmesi için gereken asıl şart ilgili kişinin ölümüdür. Bununla birlikte adli sicil kayıtlarının silinmesi için örnek bir dilekçe doldurulur ve bununla birlikte teslim edilmesi gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bunlar: kişinin sabıka kaydı, mahkemenin vermiş olduğu kesinleşme şerhi, adli sicil sildirme işlemine yönelik üst yazı dilekçesi, eğer düşme ya da benzeri kararlar verildiyse bu kararların örneği ve son olarak kişinin başvurusunu vekili yapıyorsa vekaletnamedir.
Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?
Adli sicil kaydının silinmesi için 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nda çeşitli hükümler düzenlenmiştir. Adli sicil kaydının silinmesi için yapılacak başvurular ve bu başvuruları karara bağlayacak kurum Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’dür. Kayıtlar Müdürlük tarafından silindikten sonra arşiv kaydına alınır ve arşiv kaydından sildirme işlemi yapılması için ayrı şartlar ve evraklar gerekmektedir.
Adli sicil kaydını sildirmek için öncelikle kişinin sildirme şartlarını taşıyıp taşımadığı kontrol edilmelidir. Bunun için alanında uzman bir avukatın yardımını alabilirsiniz. Şartlar sağlandığı takdirde adli sicil kaydının sildirilmesi için başvuru yapılabilir. Başvurular Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Merkezi’ne bizzat kişinin kendisi tarafından ya da vekâletname vereceği avukatı aracılığı ile yapılabilir. Örnek bir dilekçe doldurularak kurum nezdinde başvuru yapıldıktan sonra kurum ceza dosyasını mahkemeden talep eder. dosyanın gelmesini takiben kurum karar verir.
Adli Sicil Kaydı Sildirmek İçin Gerekli Olan Evraklar Listesi
Adli sicil kaydının sildirilmesi işlemi e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Merkezi’ne verilecek evrak ile de yapılabilir. Başvuru kuruma yapılacaksa her ilde teşkilatlanması olduğu için kişiler bulundukları ilden başvuru yapabilirler. Bununla birlikte işlemlerin daha hızlı ilerlemesi için kurumun merkezi Ankara’dan kuruma direkt elden evrak teslimi yapılabilir.
Başvuru yaparken gerekli olan en önemli evrak başvuru dilekçesidir. Ancak bu dilekçe ile birlikte kuruma verilmesi gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bunlar kişinin adli sicil kaydında yer alan sabıkasının yazılı olduğu evrak ve bu cezanın mahkeme tarafından kesinleştirilme şerhidir. Ayrıca üst yazı dilekçesi ve avukat ile yapılan takiplerde vekâletname sureti eklenmelidir. Kişinin sildirme talebinin dayanağı ne ise ona göre eklenen evraklar da bulunmaktadır. Örneğin düşme kararı verildiyse kişi hakkında bu kararın sureti de eklenmelidir. Özetle adli sicil silinmesi için gerekli belgeler:
- Kişinin sabıka kaydı,
- Hangi sebebe dayanıyorsa dayanağı (Örneğin düşme kararı ise bu kararın örneği),
- Kesinleşme şerhi,
- Adli sicil sildirme üst yazı dilekçesi,
- Vekil aracılığı ile yapılan başvurularda vekâletname.