yurtdisi adli sicil kaydi silme islemleri

Yurtdışı Adli Sicil Kaydı Silme İşlemleri

Yurtdışı adli sicil kaydı silme işlemleri konsolosluk veya büyükelçilikler üzerinden yapılabilir. Adli sicil kaydı, yurtiçi ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının hakkındaki cezai ve haklarında uygulanan güvenlik tedbir bilgilerini içeren veri kayıtlarıdır. Yurtdışında yaşayan vatandaşların adli sicil kayıtlarını sildirmesi 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince mümkündür. Yurtdışında yaşayan vatandaşların adli sicil kayıtlarını sildirebilmeleri için bir dilekçe ile Ankara Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Ancak yutdışında bulunan birçok kişi bu işlem için Türkiye’ye gelmek istemediklerinden dolayı ilgili başvuruları bir vekil aracılığı ile yapmaktadırlar.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın adli sicil kaydı sildirme işlemi için Adli sicil kaydı sildirme dilekçesi, Kimlik fotokopisi, Cezanın infaz edildiğine dair evrak gibi kaydın silinmesi için başvuru aşamasında önem arz eden belgeleri toplaması ve dilekçelerinin ekinde Ankara Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğüne sunmaları gerekmektedir. Kişilerin bu belgeleri toplamaları uzun sürebilmektedir. Adli Sicil Kaydı Silme başvuruların vekil aracılığı ile yürütülmesinin en önemli faydası yurtdışında yaşayan vatandaşların bu süreçte hem Türkiye’ye gelmelerine gerek kalmamakta hem de işlem bu konuda uzman vekiller aracılığı ile yürütüldüğünden dolayı daha kısa ve sorunsuz şekilde sonuçlanabilmektedir.

Adli Sicil Kaydı Konsolosluktan Alınabilir mi?

5352 sayılı Adli Sicil Kanunumuzun Adli sicil bilgilerini verebilecek merciler başlıklı 8.maddesinde yer alan düzenlemeye göre adli sicil kaydı; mahalli adlî sicillerde Cumhuriyet başsavcılıklarınca, kaymakamlıklarca, yurt dışında elçilik ve konsolosluklarca, merkezî adlî sicilde ise Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce verilir. Madde de yer alan düzenlemede de görüleceği üzere kişilerin konsolosluk ve elçiliklere başvuruda bulunarak adli sicil kaydı talep etmeleri mümkündür.

Başkonsolosluklardan adli sicil kaydı alınırken kişiden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Adli sicil kaydını almak isteyen kişinin konsolosluk veya elçiliklere bizzat giderek veya vekalet verdiği kişinin giderek başvuruda bulunması gerekmektedir. Mail veya posta gibi yollarla konsolosluklardan adli sicil kaydı talebinde bulunulabilmesi mümkün değildir. Konsolosluklardan fiziki olarak alınması gerekmektedir.

adli sicil kanunu madde 12
adli sicil kanunu madde 12

Yurtdışı Adli Sicil Kaydı Silme İşlemlerinde Gerekli Belgeler

Kişinin konsolosluğa bizzat giderek adli sicil kaydı almak istemesi durumunda nüfus cüzdanı / T.C. Kimlik Kartı veya geçerli pasaportunun yanında bulunması yeterlidir. Konsoloslukça kişiye bir adet talep formu verilecek ve kişi talep formunu dolduracaktır. Bu talep formu ile birlikte kişinin talep ettiği adli sicil kaydı örneği kendisine teslim edilecektir. Kişinin adli sicil kaydını bir vekil aracılığı ile konsolosluktan almak istemesi durumunda ise bir vekaletname düzenlenmesi gerekmektedir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların konsolosluklardan Adli sicil kaydı alma işlemini vekil ile yapmak istemeleri durumda düzenlenecek olan vekaletnamede “Adıma T.C. yurtdışı temsilciliklerinden Adli Sicil Kaydı almaya yetkilidir”  ibaresinin mevcut olması gerekmektedir. Kişinin adli sicil kaydına ilişkin olarak vekiline Türkiye’de bulunan makamlarda bir işlem yaptırmak istemesi durumda da farklı ibarelerin vekaletnamede yer alması gerekecektir. Konsoloslukta yapılacak olan işlemler için düzenlenen vekaletnameye apostil şerhi yaptırılması gerekecektir. Apostil şerhi ile birlikte vekilinize T.C. Kimlik Kartı veya pasaportunuzun Noter onaylı bir fotokopisini de iletmeniz gerekmektedir. Yurtdışı adli sicil kaydı silme işlemleri için bizimle irtibat kurabilirsiniz.

Bizi Arayın WhatsApp
Scroll to Top